Όταν η ζωή μας κουράζει θα πρέπει να καταλάβουμε πως το αίσθημα κούρασης είναι ο τρόπος που η ζωή μας επικοινωνεί μηνύματα για να μας δείξει πως δεν κινούμαστε και πως βρισκόμαστε σε στιγμή αποφάσεων. Και όσο καθυστερούμε τόσο το αίσθημα κούρασης (εκνευρισμός, θλίψη, αδυναμία) εντείνεται.
Σε άλλους εμφανίζεται με κούραση, αναβλητικότητα, αμέλεια, αδιαφορία. Σε άλλους με νεύρα, ένταση, ευερέθιστη διάθεση. Σε άλλους -που δεν έχουν τη δυνατότητα έκφρασης- το σώμα εκφράζεται συναισθηματικά με ψυχοσωματικές ενδείξεις.
Η βοήθεια που χρειάζεται ο εαυτός μας είναι να συνδεθούμε επικοινωνιακά με τις ανάγκες του. Να δούμε σε κατάσταση σιωπής και ενσυνειδητότητας (mindfulness) το παρόν της ζωής μας, το παρελθόν και το μέλλον μας και μέσα από τους τρεις αυτούς χρόνους να καταλάβουμε γιατί νοιώθουμε όπως νοιώθουμε και που οδηγούμαστε. Αν δε μπορούμε μόνοι μας ας ζητήσουμε βοήθεια.
Η αίσθηση κολλήματος όμως θα πρέπει να καταλάβουμε πως καθυστερεί την πρόοδό μας καθώς και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας.
Όσο κι αν λέμε πως θέλουμε να προσπαθήσουμε και πραγματικά ίσως και με λάθος τρόπο να προσπαθούμε να αλλάξουμε, αν δεν ξέρουμε πως, τότε είναι μία αναποτελεσματική προσπάθεια.
Ακόμη και αν κωπηλατείς με όλες σου τις δυνάμεις, αν έχεις δεμένη άγκυρα δεν πρόκειται να πας πουθενά.