Πως ν΄αποφύγετε το burn out!

Σεμινάριο ηγεσίας
03/06/2014
Η LIFESHARE γιορτάζει με φίλους το καλοκαίρι της καρδιάς μας!
01/07/2014

Η δύναμη του μυαλού & της ψυχής… κατά του “burn out”!

Συντάκτης: Ξένια Γιαννάκη, Συγγραφέας & life coach, 11/06/2014

Η δύναμη του μυαλού & της ψυχής… κατά του “burn out”!Μήπως νιώθετε πολλές φορές τη δύναμη να σας εγκαταλείπει; Αισθάνεστε κούραση που δεν σας επιτρέπει να σκεφτείτε, να αισθανθείτε και να κινητοποιηθείτε, ακόμη και νοητικά πέρα από το καθημερινό περιβάλλον της συνεχούς πίεσης και κατάπτωσης; Μπορεί να είστε και στα πρόθυρα burn out!

Μάλλον ήρθε η στιγμή να μάθετε πως τα σήματα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναγνωριστικά σημάδια δυσλειτουργίας. Όταν υπερβαίνουμε το όριο ασφαλείας και αρχίζουμε να δουλεύουμε στα «κόκκινα», ο οργανισμός μας δεν έχει άλλο τρόπο για να εκπέμψει sos… παρα μόνο βάζοντας εμπόδια στην καθημερινή μας λειτουργία! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης ακόμα και των πιο απλών εργασιών, η αδυναμία συγκέντρωσης και σκέψης και η συνεχής αναβλητικότητα.

Όταν έρθουμε σε επαφή, λοιπόν, με αυτά τα σημάδια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε την οργάνωση. Να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα «οικολογικό» προς τη φύση μας! Ένα πρόγραμμα που να εξυπηρετεί την καθημερινότητά μας και να είναι πολύ εφικτό να πραγματοποιηθεί. Αποτέλεσμα δεν θα ‘ναι άλλο από το να αλλάξουμε την καθημερινότητα που μας απειλεί.

Πέντε τρόποι για να πάρει «εμπρός» ο οργανισμός σας

Μια απλή βόλτα χωρίς λόγο

Μπορείτε να κάνετε έναν απλό περίπατο προς το κοντινό πάρκο ή κάποιο αγαπημένο μέρος της περιοχής σας. Η αλλαγή εικόνων, το πράσινο και η ηρεμία μπορούν να προσφέρουν χαλάρωση στην καθημερινότητά σας. Δεν χρειάζεται να βγαίνουμε από το σπίτι μας για κάποιο πρακτικό λόγο… αφορμή μπορεί να είναι απλά η απόλαυσή μας!

Βιβλία αυτοβελτίωσης

Επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο και αγοράστε ένα βιβλίο πρακτικής ψυχολογίας ή αυτοβελτίωσης που θα μπορέσει άμεσα να σας κινητοποιήσει και να σας προσκαλέσει σε δρόμους ενάντια από τη θέλησή σας στην αλλαγή. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε κάποιο από τα βιβλία μου που έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους ν’ αλλάξουν τη ζωή τους. Σε όσους είναι και γονείς προτείνω το «Νεογέννητοι γονείς», εκδόσεις LIFESHARE, που απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να ενηλικιώσουν το εσωτερικό τους παιδί, ή να αναγεννήσουν την παιδική τους φύση. Εναλλακτικά, το «Πρωταθλητής ζωής», εκδόσεις LIFESHARE, είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν την επιτυχία στην ευτυχία, που είναι η μόνη επιτυχία που πραγματικά μπορεί να διαρκέσει στη ζωή!

Κάντε χαρούμενες σκέψεις

Αναρωτιούνται πολλοί, που έρχονται σε συνεδρίες life coaching, πως μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους; Πως μπορούν να αλλάξουν το mind set που τους οδηγεί σε δρόμους ενάντια στη θέλησή τους. Πως μπορούν να σκεφτούν θετικά, όπως κάποιοι άλλοι; Η αλήθεια είναι πως εάν κάποιος το έχει καταφέρει, τότε όλοι μας μπορούμε! Είναι ανθρώπινη δυνατότητα, επιδεξιότητα. Επιλέγουμε, αντί να υποχρεωνόμαστε. Το «πρέπει» γίνεται «επιλέγω» και κάπως έτσι αργά και σταθερά, προχωράμε στην καλλιέργεια των σκέψεών μας.

Η δύναμη του μυαλού & της ψυχής… κατά του “burn out”!Κάνουμε την εξής ερώτηση: Και αν μπορούσα να το κάνω διαφορετικά;

Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εικόνες που μας ικανοποιούν και να βάζουμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο, ίσως ο σχεδιασμός να μας μεταφέρει συναισθηματικές πληροφορίες, αρκετά δυνατές για να μας τραβήξουν από τη φυλακή του «τώρα»… στη λογική του αύριο! Εκεί μπορούμε να σχεδιάσουμε και να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα, αν βέβαια επιλέξουμε την αλλαγή.

Δημιουργήστε χρόνο για χόμπυ ή σπορ ή και για τα δύο!

Το μυαλό είναι σαν ένα σπίτι με πολλά ή λίγα δωμάτια. Όταν βρίσκουμε ένα σπίτι που μας ικανοποιεί σκεφτόμαστε πως θέλουμε να έχει χώρο για ντουλάπες, για παιδικό δωμάτιο, κτλ. Δημιουργούμε, λοιπόν, το χώρο και έπειτα έρχεται και η χρήση του. Έτσι είναι και η κατάσταση στο μυαλό. Όταν δημιουργήσουμε χώρο για κάτι, τότε εμφανίζεται και το υλικό που θα το γεμίσει. Ας δούμε, λοιπόν, πρώτα τι μας συγκινεί και έπειτα θα βρεθεί ο χρόνος για να το τοποθετήσουμε.

Ξεκινήστε τη ζωή σας σήμερα με τρόπο που θα σας ικανοποιεί αύριο…

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Γιαννάκη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

logo_believe_in_you

Gratitude

Gratitude