Πως η τέχνη του mentoring μπορεί να διαμορφώσει το «ariston» στη ζωή μας!

Σεμινάριο: «Πως το mentoring διαμορφώνει το ariston της επιχείρησης»
23/09/2014
«Flowmagazine» : Η ζωή είναι… ένα γλυκό του κουταλιού!
26/09/2014

Η αναζήτηση

Αναζητώντας να προσφέρω το καλύτερο που γνωρίζω πως μπορώ να δώσω σε όποιον μπορεί να το έχει ανάγκη, αναζητώ ιστορίες ανθρώπων που οι ζωές τους αντανακλούν επιτυχημένα μοντέλα προς αξιολόγηση, αναγνώριση και μάθηση. Η επιλογή μου στην αναζήτηση αυτή βασίζεται κυρίως στα πρότυπα όσων φιλτράρουν τη ζωή μέσα από τον «Αριστο – τέλειο» τρόπο προσέγγισης της ευτυχίας.  Μελετώντας τα πρότυπα αυτά ανακαλύπτω στην πορεία πως η στάση τους (λόγια και έργα) συνέβαλε στην επιτυχία τους αλλά παράλληλα και στη μελέτη όλων μας για τη ζωή.

Ποιος είναι ο μέντορας;

Ο Μέντορας είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος! Really amazing! Σίγουρα είναι αυτός που μπορεί να εκτοξεύσει την παρουσία σου στη ζωή σε βάθος γνώσης, γεμάτο συνεχείς εκπληκτικές ανακαλύψεις για τον εαυτό σου και τις δυνατότητες που σε κατακλύζουν αναζητώντας διέξοδο…. Είναι ένας άνθρωπος που συνεχώς σε ωθεί ψηλά χωρίς να υπάρχει κατηφόρα… Ένας περισσότερο έμπειρος που προσφέρει με τη θέλησή του τη γνώση του και τις εμπειρίες του για να επιτύχεις στη ζωή σου. Σε βοηθά να θέσεις στόχους, να πάρεις έξυπνες αποφάσεις, να ξεπεράσεις δύσκολες προκλήσεις, ν΄αποκτήσεις νέες δεξιότητες ή απλά να προσφέρει την διαφορετική οπτική του σε προκλήσεις της ζωής! Είναι ο άνθρωπος που «ήταν εκεί» , «το έκανε αυτό», «το ξέρει» και πάντα σε κάνει να αισθάνεσαι πως μετράς στη μεταξύ σας win-win σχέση.

Χαρακτηριστικά σχέσης

Αναφέρεται συχνά πως «όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται» και αυτό αποτελεί βάση μία σχέσης mentoring. H σχέση αυτή από μόνη της αποδεικνύει τη φύση της ζωής στην εξέλιξή της. Τη φύση μας που επιζητά να εξελιχθεί μέσα από την υπακοή, την παρατήρηση, την έλλειψη εγωισμού, την αναγνώριση του καλύτερου, την υπομονή. Πως αναγνωρίζουμε τη σχέση αυτή; Η καλύτερη απόδοση του mentoring είναι μέσω των διερευνητικών ερωτήσεων. Η διαδικασία όπου ο μέντορας δεν έχει τις απαντήσεις αλλά θέτει τις ερωτήσεις που θα διευκολύνουν τον mentee να φτάσει στην ομορφιά της ανακάλυψης της αλήθειας του.

Πως βρίσκουμε το μέντορά μας;

Αρχικά πρέπει ν΄αναρωτηθούμε αν αναζητάμε να μάθουμε. Είμαστε σε μία πόρτα που θα μας ανοίξει για να μεταφερθούμε στο χώρο της γνώσης ή στο χώρο της αυτογνωσίας; Ψάχνουμε για μία γνώση σε κάτι συγκεκριμένο έξω από εμάς ή μέσα μας; Πολλοί αναζητούν κάτι στο περιβάλλον και όμως είναι τόσο διψασμένοι για την αλήθεια μέσα τους… που μόλις την ανακαλύψουν τα εξωτερικά φαινόμενα αλλάζουν! Στη συνέχεια και όταν απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή ο mentee αναζητά βοήθεια και επιλέγει να αφεθεί, να εμπιστευτεί, να παραδώσει το άγχος του ό,τι ανήκει κάπου, στην αναζήτηση του μέντορά του. Όσο ο mentee αρνείται την φάση αυτή ο μέντορας δεν εμφανίζεται… Όταν όμως αφήσει το φόβο του και ανοίξει συνειδητά την καρδιά του, τότε ο μέντορας εμφανίζεται και η σχέση μπορεί να εδραιωθεί. Συνήθως ζητάμε βοήθεια από ανθρώπους που γνωρίζουμε και είμαστε κοντά και αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που είναι κοντά μας μπορούν να μας βοηθήσουν έχοντας γνώση της εξέλιξής μας και της ετοιμότητάς μας για το επόμενο μάθημα. Το ταξίδι του μέντορα δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να ζητήσουμε βοήθεια… και αυτή είναι μία καλή αρχή! Τέλος όταν ο mentee είναι έτοιμος ο μέντοράς του απομακρύνεται. Όλες οι επιτυχημένες σχέσεις του mentoring εξαρτώνται από τον τρόπο που κλείνουν και κατά πόσο μοιάζουν με την αρχή της σχέσης. Ο μέντοράς που στέκεται άξια δίπλα στον mentee του γνωρίζει πότε έχει ολοκληρώσει το έργο του και πότε έχει επιτευχθεί η διαδικασία της μάθησης.  

Το mentoring είναι κάλεσμα… ΄Οταν ψάχνουμε το μέντορά μας ας προσέξουμε τους ανθρώπους που λένε πολλά και αποπνέουν τόσο λίγα και ας προσέξουμε επίσης όσους λένε λίγα και αποπνέουν τόσα πολλά. Η διαίσθησή μας είναι η πυξίδα μας. Ο μέντορας αποπνέει εμπιστοσύνη και μας έλκει με μία διακριτική δυναμική…. όταν τη νοιώσουμε τότε είμαστε έτοιμοι για τη mentoring σχέση μας…

Ξένια Γιαννάκη
Συγγραφέας, Personal & Executive Coach
info@lifeshare.gr