Αισθάνομαι ενοχές! Τα παιδιά μου θέλουν κι άλλο χρόνο μαζί μου! Τι να κάνω;

Υποστήριξε τη μοναδικότητά σου με το να είσαι ο εαυτός σου … γιατί όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι…”
16/10/2014
“Ο χάρτης της ζωής μου” || Χαλκίδα, 9 Nοεμβρίου
28/10/2014

2012-12-05 19.21.54Η απαιτητική καθημερινότητα μας δημιουργεί συμπίεση χρόνου με αποτέλεσμα να επιρρεάζεται πρώτα απ’ όλα η οικογένεια μας! Το ζευγάρι συχνά αναφέρεται στο θέμα: “απλά θέλουν περισσότερο χρόνο μαζί σου..” είτε πρόκειται για τον πατέρα είτε για τη μητέρα που αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο δτη δουλειά για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και … την πληρώνει τις περισσότερες φορές η οικογένεια! Έχοντας εργαστεί με παιδιά και γονείς για αρκετά χρόνια, ώστε να διαχειριστούν τις μεταξύ τους σχέσεις, περισσότερ παράπονα που συναντώ από τα παιδιά είναι πως οι γονείς τους είτε “είναι πολύ απασχολημένοι”, είτε “δεν έχουν χρόνο” είτε “δεν ακούν”. Η πλειονότητα των παιδιών μεγαλώνουν πιστεύοντας πως η εργασία είναι πιο σημαντική από την οικογένεια. Το ερώτημα όμως είναι: “Ζούμε ως γονείς τη ζωή μας σαν ανα είναι τα παιδιά μας η προτεραιότητά μας; Είναι σημαντικό όχι μόνο να το ξέρουμε, αλλά να το νοιώσουμε και να το πιστέψουμε. Το δείχνουμε;

Είναι ειρωνία της ζωής που οι περισσότεροι γονείς με τα έργα τους δείχνουν πως η προτεραιότητά τους είναι η δουλειά τους και με τα λόγια τους αναφέρουν πως είναι τα παιδιά τους”

Οι περισότεροι γονείς που έρχονται στο γραφείο μου παραπονιούνται πως τα παιδιά τους είναι πολύ απαιτητικά όταν επιστρέφουν από τη δουλειά τους στο σπίτι. Αυτό που αναζητούν είναι η ξεκούραση και η ηρεμία. Να αποβάλλουν το στρες της δουλειάς τους και να μην ακούν κάποιον να τους πιέζει, ακόμη κι αν είναι αυτά τα ίδια τους τα παιδιά. Γίνεται βέβαια ακόμη πιο στρεσογόνο με τη σκέψη που μας κατακλύζει στο αυτοκίνητο επιστρέφοντας σπίτι με το πρόγραμμα που μας περιμένει: διάβασμα ή επίβλεψη, δουλειές σπιτιού, κ.α.

Τα καλά νεά είναι πως τα παιδιά θέλουν περισσότεροχρόνο με τους γονείς, αλλά όχι περισσότερο ποσοτικά μόνο όσο ποιοτικά.

Ξένια Γιαννάκη

Συγγραφέας, life & executive coach

www.lifeshare.gr